
Az A-vitamint, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (ug) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 ug retinollal, 6 ug ß-karotinnal, vagy 12 ug egyéb karotinnal.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
A D-vitamin (D3-vitamin) a gyomor-bél traktusból és a veséből elősegíti a kálcium felvételét, illetve visszaszívódását, a csontokban pedig fokozza a csontképződést. Fontos szerepet játszik a fogazat és a csontozat normál szerkezetének kialakításában és megőrzésében. Emellett az izomrendszer normális működéséhez is szükséges. D-vitamin elégtelenségben a szervezet több kálciumot veszít, mint amennyit felvesz, ezért alakul ki az ún. negatív kálcium-mérleg.
OÉTI bejegyzési szám: 5163/2009.
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A doboz gyermekek elől gondosan elzárva tartandó!
Összetevők | Mennyiség/napi adag |
RDA % |
A-vitamin (retinil-palmitát) | 3000mcgRE-10000NE | 375% |
D-vitamin (kolekalciferol) | 10 mcg-1000NE | 200% |
RDA*: felnőttek számára javasolt napi bevitel |