Leírás
A csipkebogyót mindenki ismeri, kirándulások alkalmával is gyakran találkozhatunk vele, és bár elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt került be a köztudatba mint immunerősítő, azonban ennél lényegesen többet tud.
A csipkebogyó magjainak őrlésével előállított liszt, ugyanis nemcsak kiemelkedő C-vitamin tartalommal bír, de vitaminok (retinol), ásványi anyagok, antioxidánsok (likopin, béta-karotin) és esszenciális zsírsavak (linolsav- Ω6, linolénsav-Ω3) természetes forrása is.
5 érv a Csipkebogyómag-liszt mellett:
1. Immunerősítő (robolálás, meghűlés, megfázás)
2. Természetes tápanyagforrás a család minden tagjának.
3. Erőteljes gyulladáscsökkentő (főként ízületi gyulladások esetén)
4. Rostanyagai (pektin) segítik az emésztést, diétás étrendbe is beilleszthető
5. Külsőleg is alkalmazható natur bőrápoló kozmetikum.
Csipkebogyómag és immunerősítés
A csipkebogyómag őrlemény rendszeres fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló-képességét, immunerősítő, gyulladás gátló és antibiotikus hatását nem csak a hideg időben jelentkező meghűlés-megfázás kezelésében, de annak megelőzésében, illetve fizikai-szellemi erőnlétet fokozó, roboláló kúrák esetén is eredményesen aknázhatjuk ki.
Kellemes savanykás íze (magas C-vitamin tartalom!) széles körű felhasználást tesz lehetővé a család minden tagjának, a kisgyermekektől kezdődően az idősebb családtagokig mindenki szívesen fogyassza.
Nem kell mást tenni, mint 1-2 teáskanálnyi őrleményt elkeverni 2-3 dl folyadékba, ami lehet akár víz, gyümölcslé, joghurt és azt meginni. Akár a reggeli müzlidhez is hozzákeverheted, sütemények készítéséhez is használhatod.
Csipkebogyómag és ízületi gyulladás
Dán és norvég tanulmányok bizonyították, hogy a porított csipkebogyómagban található antioxidáns és gyulladás gátló anyagok, csillapítják a fájdalmat és megkönnyíti az arthritiszes betegek mozgását.
A kutatások kitértek arra is, hogy a csipkebogyómag őrlemény, aktivizálja a porcképződésért és kollagén képződésért felelős gént a szervezetünkben, ily módon is hozzájárulva az ízületi és porc problémák megelőzéséhez, kezeléséhez. Éppen ezért, ízületi porc építő kúrába kezdünk, akkor az alapvető tápanyagok Zöldkagyló (GAG), Kollagén, Hialuronsav kúra mellé kiegészítésképpen, mindenképpen érdemes bevetnünk a Csipkebogyómag őrleményt kiegészítő tápanyagként.
Csipkebogyómag-liszt és a pektin
A csipkebogyó magjából készült őrlemény kiemelkedő rostanyag forrás, a benne található pektinek hozzájárulnak az emésztőrendszer normál működéséhez. A pektin tulajdonképpen egy vízben oldható rostanyag, mely azon túlmenően, hogy ballasztanyagként segíti a fogyókúránkat, tökéletes vitamin-és tápanyagforrásként szolgál a diétás étrendben. Sőt, a vastagbélbe eljutva táplálékul szolgál az ott található hasznos baktériumok számára, ezáltal hozzájárulva bélflóránk erősítéséhez és immunrendszerünk védelméhez is.
Smoothie Csipkebogyómag-lisztből!
Hozzávalók:
1 ev. csipkebogyómag-liszt
2 tk kókuszvirág cukor
5 salátalevél
1 db banán
2 db kivi
kicsi petrezselyem
1 db zöldalma
pici gyömbér
fél liter víz
Csipkebogyómag-liszt, mint bőrápoló kozmetikum
Külsőleg is használható, minden bőrtípusra, hiszen gyengéden, de hatékonyan radírozza a bőrt, értékes bőrtápláló aktív hatóanyagaival pedig táplálja, tonizálja és feszesíti azt, ragyogóbb megjelenést kölcsönözve neki.
Tudtad?
A csipkebogyómag port természetes szappanok és testradírok színezésére is használják.
Felhasználási javaslat: 1-2 teáskanálnyi port keverj el 2-3 dl folyadékban (víz, gyümölcslé, joghurt), de akár a reggeli müzlidhez is hozzákeverhető.
Külsőleg: 1 teáskanál hidegen sajtolt növényi olajban (csipkebogyómag olaj, szőlőmag olaj), keverj el ugyanannyi csipkebogyómag őrleményt, vékony rétegben kend fel a bőrre, majd 10 perc hatóidő eltelte után, radírozó mozdulatokkal dörzsöld át a bőröd, végül langyos vízzel öblítsd le.
Figyelmeztetés: Nyomokban szezámmagot, mustármagot, diót, mandulát és mogyorót tartalmazhat.
Fénytől és hőtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 250 g